КУРСК

премиера


не се препоръчва на лица под 12 г.

за филма


Държава: Франция, Белгия, Люксембург , 2018 г.
жанр: драма, исторически
времетраене: 117 минути
премиера в България: 30.11.2018 г.

Режисьор: Томас Винтерберг
С участието на: Златко Бурич, Густаф Хамарстен, Стивън Уодингтън, Аугуст Дийл, Микаел Нюквист, Колин Фърт, Макс фон Сюдов, Леа Сейду, Матиас Шьонертс
Сценарий: Робърт Родат
Продуценти: Ариел Зейтун

синопсис:      
     Потъването на ядрената подводница „Курск” през август 2000 г. бе от онези трагедии, които можеха да бъдат избегнати. Катастрофата е детайлно пресъздадено в новия филм на Томас Винтерберг и сценариста Робърт Родат (Спасяването на редник Райън).
     Това е първото голямо учение за руския военноморски флот след края на Съветския съюз; подводницата “K-141 Курск” е считана за непотопяема, а екипажът – за най-добрия в Северния флот. В него се открояват капитан-лейтенант Михаил Калеков – отдаден на дълга си морски офицер с любяща съпруга, дете и още едно на път. Той и екипажът му се качват на „Курск” и се потапят в Баренцово море, изпълнени с оптимизъм и чувство за братство.
     И тогава се случват експлозиите. Мнозина загиват на място, но Михаил и още няколко оцеляват в един от запечатаните отсеци. Те разполагат с въздух и храна, докато бъдат спасени, но кога всъщност ще пристигне помощта? Веднага след като сеизмичната активност на подводницата е засечена, Англия, Франция и Норвегия предлагат своята помощ, но Русия настоява, че контролира ситуацията. Времето е от огромно значение, но то изтича.
     От началните си сцени, в които се усеща почит към Ловецът на елени в изобразяването на сватба преди съдбовна военна повинност, Курск удържа фокуса върху другарството и героизма на екипажа на подводницата и техните семейства. Филмът е почит към жертвите и оцелелите – творба, изпълнена с въздействащ съспенс, дори и когато се знае как ще завърши всичко.

 
 

часове на прожекциите

30 ное
Пет.
01 дек.
Съб.
02 дек.
Нед.
03 дек.
Пон.
04 дек.
Вт.
05 дек.
Ср.
06 дек.
Чет.
21:00
21:00
21:00
21:00
21:00
21:00
21:00